Wat na een behandeling met tandimplantaten?

Delen

Wanneer de behandeling is afgerond, kan u net zoals na elke andere chirurgische ingreep enig ongemak ondervinden. 

Om het ongemak tot een minimum te herleiden, kan u best volgende tips volgen.


Pijnstillers

Probeer ruimschoots voordat de verdoving uitgewerkt is, de voorgeschreven pijnstillers te nemen. Meestal volstaat het om Paracetamol 1 gram (bvb Dafalgan Forte) te nemen (maximum 3 per dag).

Naarmate de klachten en pijn afnemen tijdens de dagen na de ingreep, kan u de pijnstillende medicatie best stilaan afbouwen. Indien u ook antibiotica voorgeschreven krijgt, kan u best dit doosje ook verder uitnemen.

De eerste 48 uur niet te koud en te warm eten en drinken. Eet bij voorkeur de eerste week zacht voedsel, belasting van het implantaatgebied moet worden voorkomen.

Het is absoluut af te raden om te roken, het is slecht voor de wondgenezing en kan een ongunstig effect hebben op het vastgroeien van het implantaat.

Zwelling

Afhankelijk van de ingreep moet u rekening houden met enige verkleuring van de slijmvliezen, wang en lippen.

Om de zwelling tegen te gaan, is het raadzaam om ijs tegen de wang te leggen na de ingreep. Dit kan in de vorm van een coldpack of ijsblokjes in een handdoek. Let wel op dat de wang niet té koud wordt, dus best afwisslend 15 minuten wel en 15 minuten níet koelen. Doe dit een 6-tal keer, het is enkel zinvol de dag van de ingreep zelf.

Nabloeding

De dagen na de ingreep kunnen er lichte nabloedingen zijn, dit is perfect normaal. Om het nabloeden te vermijden, kan u best tot 24 u na de ingreep niet hard naspoelen, niet te warm eten of drinken en geen hevige fysieke inspanningen uitvoeren.

Een lichte nabloeding kan worden gestopt door minimaal 30 minuten stevig dicht te bijten op een gevouwen verbandgaasje, of door tijdelijk de prothese ook 's nachts in te houden.

 

Mondhygiëne gedurende eerste week

Drie- tot viermaal per dag 1 minuut zacht spoelen met het voorgeschreven mondspoelmiddel. De resterende tanden poetsen zoals u gewend bent. Indien u een prothese heeft, deze niet 'kleven' gedurende de eerste week na de behandeling.

Controlebezoek

Na 7 à 10 dagen vanaf de ingreep nodigen we u graag opnieuw uit in onze praktijk voor een controlebezoek. Tijdens deze afspraak controleren we of alles correct verlopen is en verwijderen we indien nodig de hechtingen.

Contacteer ons

Wilt u graag meer info over de plaatsing van een tandimplantaat? Dan kan u best telefonisch contact met ons opnemen op 012 20 20 09.

Neem contact op