Hoe moet ik mijn nieuwe tanden verzorgen?

Delen

Voor een langdurig behoud van uw nieuwe tandimplantaten is het belangrijk dat u deze zeer goed verzorgt. Uw tandarts zal u na de behandeling uitleg geven hoe en waarmee u uw nieuwe tanden het best kan onderhouden.

Opgelet roken veroorzaakt een verhoogde kans op wondinfecties na het plaatsen van de implantaten. Daarnaast zorgt roken ook voor een verhoogd risico op het afstoten van het implantaat.


Verzorging direct na de ingreep

De eerste dagen na de behandeling zal uw mond nog heel gevoelig zijn, hierdoor zal poetsen nog moeilijk gaan.

Na dag twee houdt u uw mond schoon door te spoelen. Dit is essentieel voor een mooie genezing. U kan best volgende routine aanhouden: spoel uw mond 4x per dag, gedurende 2 minuten voor tien dagen met mondspoelmiddel. Let wel op dat je het mondspoelmiddel niet inslikt, het is namelijk een ontsmettingsmiddel en geen medicijn. Na het spoelen, kan je best niet naspoelen met water, zo kan het ontsmettingsmiddel langer inwerken

Blijf voldoende reinigen

Wanneer u gegeten heeft, blijven er altijd wat voedselresten in de mond achter. Deze voedselresten hechten zich aan uw tandimplantaat, dit wordt ook wel tandplaque genoemd.

Als u het nieuwe implantaat niet iedere dag minimaal 1x helemaal reinigt, gaat uw tandvlees reageren op de bacteriën die zich bevinden in de voedselresten. Hierdoor zal uw tandvlees rood worden, zal het sneller bloeden bij aanraking, gaat het er gezwollen uitzien wat vaak tot ontstoken tandvlees zal leiden. Aangezien dit vaak vrij pijnloos is, zal u dit vaak niet of pas laattijdig merken.

Om de tanden te reinigen gebruikt u best floss of interdentaal borsteltjes. Voor het reinigen van de implantaten kan u best soloborsteltjes gebruiken.

Indien de mondverzorging op korte termijn niet verbetert, wordt de tandplaque omgezet in tandsteen. Deze tandsteen zal uiteindelijk tussen het tandvlees en het implantaat komen waardoor het kaakbot gaat afbreken. Hierdoor verdwijnt het bot rondom het implantaat en zal het implantaat uiteindelijk los gaan zitten of verwijderd moeten worden.

Naast uw tanden poetsen is het dagelijks reinigen met kleine borsteltjes van de zones tussen de tanden en/of implantaten dus zeer belangrijk voor een blijvend resultaat!

Contacteer ons

Wilt u graag meer info over de plaatsing van een tandimplantaat? Dan kan u best telefonisch contact met ons opnemen of online een afspraak maken. 

Neem contact op